Bent u ondernemer in de bouwsector ? Dan wilt u graag weten of u ongeveer op hetzelfde gemiddelde zit als uw branchegenoten. Gaat u te hard, of bent u te voorzichtig? Wat zijn uw kansen? Laat ons een brancherapport opstellen en u weet of u op de goede weg zit. Voor meer informatie en advies, neem contact met ons op! Dankzij Branche in Zicht weten we alles tot in detail over úw positie in de bouwbranche. Wanneer wij de branchevergelijking voor u maken, krijgt u een beeld van de positie van uw onderneming ten opzichte van andere bouwondernemers. Een unieke vergelijking!
De branchevergelijking geeft u informatie over het verleden maar ook over de toekomst ! Wat zien uw branchegenoten als trends en bedreigingen voor het komend jaar ? Wat ziet u als kansen en bedreigingen voor de toekomst ? U krijgt na afloop een persoonlijk rapport waarin u al deze informatie eenvoudig kunt vinden in een duidelijk overzicht.
Mocht u vervolgens vragen hebben over de uitkomsten of wilt u een uitgebreid brancherapport, stel uw vragen dan gerust aan ons. Ons kantoor neemt deel aan Branche in Zicht, een platform van onze koepelorganisatie SRA, waarmee wij exact op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en kengetallen in uw branche. Wij kunnen dus samen met u uw kansen voor het komende jaar in kaart brengen, specifiek binnen uw branche. Een persoonlijk advies waarmee u als ondernemer weer steviger in uw schoenen staat.
Zet zelf alvast de eerste stap en neem contact met ons op!
Na zware jaren was de bouw in 2015 de belangrijkste groeisector van Nederland. Het productievolume nam met 7% toe. Dit kwam vooral door de nieuwbouwproductie, maar ook de herstel- en verbouwactiviteiten zijn flink gegroeid. De bedrijven in de bouwsector zagen de netto-omzet in 2015 met ruim 9% toenemen. Daarmee deed de bouw het beter dan het Nederlandse bedrijfsleven als geheel. Verder kwam het eigen vermogen ruim 11% hoger uit dan een jaar eerder en liet de winstgevendheid met 56% een enorme verbetering zien.
Klik hier voor de factsheet bouw 2016
De bouw heeft de omzet in 2022 verder zien aantrekken, maar de winstontwikkeling was voor het eerst in jaren negatief. De omzet steeg met bijna 10%, terwijl de winst met ruim 14% daalde. Na een periode van groei lijkt de branche zich te moeten opmaken voor een krimp in 2023 en het volgende jaar.
De bouw heeft ook in 2021 groei laten zien, maar door het relatief sterke voorgaande jaar steekt die wat magertjes af bij het mkb-gemiddelde. Absoluut gezien blijft de bouw echter goed draaien, al zijn de onzekerheid en de bouwkosten inmiddels sterk toegenomen. De netto-omzet is in 2021 met bijna 5% gestegen en de winstgroei is uitgekomen op ruim 7%.
Wilt u emissieloze bouwmachines kopen of bestaande bouwwerktuigen of zeegaande bouwvaartuigen ombouwen of verbeteren? Misschien heeft u een innovatief idee om de benodigde laadinfrastructuur te verbeteren? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel, SSEB.
Terwijl de coronapandemie andere branches (opnieuw) raakt, houdt de bouw zich goed staande. Tijdens de eerdere coronagolven konden de werkzaamheden in de bouw ondanks beperkende maatregelen over het algemeen doorgang vinden, al is de bouwproductie in 2020 voor het eerst in zes jaar licht gekrompen.
Voor de bouw was 2020 een ander jaar dan voor de meeste mkb-branches. Het werk kon dankzij een doorwerkprotocol over het algemeen doorgaan, waardoor de impact van corona voor bouwbedrijven in het mkb relatief beperkt bleef. De netto-omzet is met bijna 4 procent toegenomen. Daarmee deed de bouw het veel beter dan het mkb-gemiddelde (+0,6 procent).
Bouwondernemers gaan voor 2020 uit van een verdere groei van de omzet en de winst, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’.
De bestaande Borgstellingsregeling voor MKB-kredieten (BMKB) wordt gedurende 2020 verruimd. Dit wordt gedaan vanwege problemen als gevolg van de stikstof- en PFAS-problematiek.
Voor uitzenden, payrolling en contracting bestaan verschillende regels. Door de juiste regels toe te passen voorkomt u onaangename verrassingen. De Handreiking ‘Contracting, uitzending of payrolling?’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid biedt duidelijkheid.
Heeft u in het studiejaar 2018/2019 werknemers in dienst die gebruikmaken van een praktijk- of werkleerplaats? Vergeet dan niet tijdig de Subsidie Praktijkleren aan te vragen.
Bij de uitvoering van aangenomen opdrachten krijgt een aannemer vaak te maken met meerwerk. Wat staat daarover in het bestek of in de inkoopvoorwaarden? Hoe gaat u hier (juridisch) handig en verstandig mee om?
Voor de bouw was 2018 opnieuw een uitstekend jaar. De netto-omzet steeg met 12%. Daarmee deed de branche het opnieuw veel beter dan het mkb-gemiddelde (+9,6%). In vergelijking met 2017 vlakte de omzetgroei licht af. De winstgroei trok echter stevig aan, naar 30%.
Als u als particulier een woning met winst verkoopt, is deze winst niet belast. Dat is anders als er sprake is van het rendabel maken van vermogen en duidelijk is dat dit gebeurt op een wijze die normaal, actief vermogensbeheer te boven gaat. Dan is de winst wel belast.
De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzien van ruim 14%, zo blijkt uit het rapport '2019 in Zicht' van SRA.
Heeft u een onderneming of een instelling in de bouwsector die werkt aan aardgasvrije woningen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma's (MMIP). Een van de voorwaarden is dat u binnen een consortium van minimaal vier ondernemingen moet werken.
De bouw heeft de netto-omzet in 2017 met bijna 13% zien stijgen. Daarmee presteerde de branche opnieuw beduidend beter dan het mkb-gemiddelde (8%) en ook beter dan in 2016. De winstgroei en de ontwikkeling van de brutomarge waren eveneens sterker dan gemiddeld, maar bleven achter bij de branchecijfers over 2016.
Uit de SRA-BiZ database blijkt dat de bouw in 2016 de sterkste omzet-, winst- en solvabiliteitsgroei in jaren heeft laten zien. De vraag naar woningen, utiliteitsgebouwen en infraproductie neemt nog steeds toe. Toch neemt de omzetgroei in de bouw inmiddels af, gelijktijdig met een groter tekort aan personeel (bron: CBS). Hoe blijft u productief met voldoende goede vakmensen om de klus te klaren?
Wilt u in Nederland bouwen, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Aan een dergelijke vergunning zijn kosten verbonden. Gemeentes hebben daarbij een grote vrijheid in het bepalen van de tarieven, maar deze vrijheid kent wel grenzen.
De bouw staat te springen om jonge vakmensen. “De komende vijf jaar willen we graag dat 40.000 jongeren kiezen voor de bouw”, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “De vooruitzichten zijn uitstekend: de economie draait op volle toeren. Er is een groeiende vraag naar woonruimte, terwijl er veel gebouwd en gerenoveerd wordt aan schoolgebouwen, zorgvastgoed en infrastructuur, in alle soorten en maten.”
De crisis in de bouw was langer en dieper dan in andere sectoren. De omzet in 2016 steeg met 6,3%, maar lag nog steeds 8% onder het niveau van 2008. De totale economie is al sinds begin 2015 terug op het niveau van voor de crisis.
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf liet in 2016 over de hele breedte groei zien, maar de bouw stak er met kop en schouders bovenuit. Mede dankzij de florerende huizenmarkt nam de groei in de branche bovengemiddeld sterk toe. De omzet steeg met bijna 11 procent, ten opzichte van 7,4 procent voor het totale mkb.
Het aantal slimme woningen zal de komende jaren sterk stijgen. Dit biedt kansen voor de bouw, mits de branche slim onderneemt. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit de SRA-brancherapportage voor de Bouw, die binnenkort verschijnt.
De bouw trekt over de volle breedte aan en gaat voor 2017 uit van verdere groei. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ rapport '2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen'. Bedrijven in de bouw gaan uit van een omzetstijging van 5,4% en een winsttoename van 7%.
De Belastingdienst heeft nieuwe formulieren voor de G-rekening. Wilt u een G-rekening aanvragen of bent u al G-rekeninghouder en wilt u een wijziging doorgeven, dan dient u gebruik te maken van deze nieuwe formulieren.
In de CAO Bouw & Infra is onder meer opgenomen dat uw werknemers een kledingpakket moeten ontvangen. Verstrekt u deze werkkleding niet dan hebben uw werknemers recht op een vergoeding van € 0,87 netto per gewerkte dag. Zorg dat u hierin de juiste keuzes maakt. Anders loopt u het risico dat het u meer kost dan nodig is.
De wettelijke aansprakelijkheid van aannemers in de bouw wordt per 1 januari 2018 aangescherpt. Zij worden eindverantwoordelijk voor de complete bouwkwaliteit. Tevens wordt de aannemer het aanspreekpunt namens alle partijen die betrokken zijn bij de bouw.
Het herstel in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf schakelt naar een hogere versnelling: in 2015 steeg de omzet gemiddeld met 5% (+4% in 2014). Vooral de bouw en de horeca deden het in dit opzicht goed. Verder zagen grotere bedrijven (met een omzet van meer dan 10 miljoen) de omzet relatief vaak groeien of in elk geval stabiliseren, net als de winst.
Wilt u per mail op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief.
accountenz, breda
Dorstseweg 14a
4854 NB Bavel
T 0161 43 15 99
E info@accountenzbreda.nl