Bent u horecaondernemer? Dan wilt u graag weten of u ongeveer op hetzelfde gemiddelde zit als uw branchegenoten. Gaat u te hard, of bent u te voorzichtig? Wat zijn uw kansen? Voor meer informatie en advies, neem contact met ons op! Dankzij Branche in Zicht weten we alles tot in detail over úw positie in de horecabranche. Wanneer wij een brancherapport voor u maken, krijgt u een beeld van de positie van uw onderneming ten opzichte van andere horecaondernemers. Een unieke vergelijking!
Accountenz, breda heeft ruime kennis en ervaring op het gebied van Horeca en heeft inzicht in informatie over deze specifieke branche. Wij kunnen u zeggen waar u staat als ondernemer, bijvoorbeeld op basis van uw jaarrekening. Maar daarnaast gaan wij ook met u in gesprek over hoe u presteert ten opzichte van andere vergelijkbare horecaondernemingen. Wij sparren met u over de trends en ontwikkelingen en helpen u zo een stapje verder. Alleen als u dat wilt natuurlijk. Maar welke vooruitstrevende ondernemer laat een kans als deze liggen?
Het brancherapport en geeft u informatie over het verleden maar ook over de toekomst ! Wat zien uw branchegenoten als trends en bedreigingen voor het komend jaar ? Wat ziet u als kansen en bedreigingen voor de toekomst ? U krijgt een persoonlijk rapport waarin u al deze informatie eenvoudig kunt vinden in een duidelijk overzicht.
Mocht u vervolgens vragen hebben over de uitkomsten of wilt u een uitgebreid brancherapport, stel uw vragen dan gerust aan ons. Ons kantoor neemt deel aan Branche in Zicht, een platform van onze koepelorganisatie SRA, waarmee wij exact op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en kengetallen in uw branche. Wij kunnen dus samen met u uw kansen voor het komende jaar in kaart brengen, specifiek binnen uw branche. Een persoonlijk advies waarmee u als ondernemer weer steviger in uw schoenen staat.
Zet zelf alvast de eerste stap en neem contact met ons op.
De horeca heeft in 2015 de sterkste omzetgroei in jaren laten zien. De branche profiteerde van de aantrekkende economie, een grotere stroom toeristen en de verbeterende koopkracht. Net als de netto-omzet (+10%) liet ook de brutomarge (+11%) een stijging in de dubbele cijfers zien. Dit was in beide gevallen de sterkste toename van alle sectoren en veel groter dan het gemiddelde in het mkb. Het eigen vermogen nam met gemiddeld bijna 30% toe.
Klik hier voor het factsheet Horeca 2016
De horeca heeft een sterke inhaalslag laten zien na de coronapandemie en de omzet ligt nog redelijk op niveau. De winsten staan echter onder druk en de verwachting is dat de volumes volgend jaar nauwelijks nog zullen toenemen.
De horeca heeft na het verdwijnen van de coronamaatregelen een sterk herstel laten zien. De branche zag de omzet en de winst in 2022 stevig versnellen, ondanks de hard gestegen kosten. Toch zijn er ook zorgen, want de kredietwaardigheid is behoorlijk afgenomen.
De lockdownmaatregelen raken de horeca keer op keer keihard. Ondanks de coronacrisis is het aantal horecavestigingen echter verder gestegen. Op 1 januari 2021 telde Nederland 72.200 horecavestigingen, een groei van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder (bron: CBS). Ongeveer de helft hiervan is actief in het segment 'restaurants en andere eetgelegenheden'. Het segment 'kantines en catering' laat de sterkste groei zien, mede ingegeven door de veranderingen in de maatschappij door coronamaatregelen (afhalen en bezorgen).
De nachthoreca, zoals discotheken en nachtclubs, mogen voorlopig na middernacht nog niet open. Daarom heeft het kabinet besloten voor deze sector een extra financiële steunmaatregel te treffen, de VLN.
De coronacrisis en de lockdownmaatregelen hebben de horeca ontzettend hard geraakt. Dit zien we terug in een ongekende krimp van de omzet- en de winstontwikkeling over 2020. Bovendien zijn de verdienmodellen in coronatijd aangetast en dit kan een herstel bemoeilijken.
Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport 'Branches in Zicht 2021, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen'.
De coronacrisis raakt de horeca hard, al moet de grootste instroom in Bijzonder Beheer nog komen. Veel ondernemers hebben inmiddels een forse schuld opgebouwd, ook bij de Belastingdienst. De specialisten van de Branche-expertgroep Horeca en herstructureringsspecialisten Erik in 't Groen en Koos Beke gingen in gesprek over de gevolgen, mogelijke oplossingen en de rol die de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) en de bedrijfsadviseur hierin kunnen spelen.
Een horecaondernemer hoeft van de rechtbank in Den Haag minder huur te betalen vanwege corona. De rechter heeft begrip voor het feit dat horecagelegenheden als gevolg van de beperkingen door de coronacrisis minder omzet draaien en dus minder middelen hebben om de huur te voldoen.
Bent u van plan om een (nieuwe) bedrijfsruimte te huren voor uw horecaonderneming? Let dan goed op de afspraken die u maakt over de benodigde vergunningen. U bent als huurder namelijk in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het verkrijgen daarvan.
De coronacrisis had direct grote gevolgen voor de horecabranche. Veel van de normale bedrijfsactiviteiten waren niet meer toegestaan, zodat vele horecaondernemers overstapten op het (tijdelijk) bezorgen van onder meer maaltijden. Welke cao is dan van toepassing?
De horeca is over een breed front keihard geraakt door de coronacrisis en de daaropvolgende lockdownmaatregelen. Veel bedrijven hielden de deuren noodgedwongen gesloten en het regende annuleringen, terwijl nieuwe reserveringen uitbleven. Ook nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, blijft de anderhalvemeterregel de bezetting drukken, net als de beperkingen voor het internationale toerisme. Tegelijkertijd heeft een deel van de horeca voordeel van de binnenlandse toeristenstroom.
De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’.
Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden CNV en FNV hebben een nieuwe horeca-cao afgesloten. De nieuwe cao gaat per 1 januari 2020 in en heeft een looptijd van een jaar. Het akkoord wordt momenteel voorgelegd aan de achterban van de betrokken partijen.
Eten buiten de deur is belast met het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt echter niet voor alcoholische dranken, waarvoor het hoge btw-tarief van 21% geldt. Ook als deze dranken onderdeel van een lunch of diner uitmaken.
Het verbod op de rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april 2020 gehandhaafd. Door een uitspraak van de Hoge Raad van eind september zijn al deze rookruimtes per direct verboden. Een overtreding levert straks een boete op van 600 euro.
Horecaondernemers zijn al druk genoeg met hun bedrijf, dus heeft de inzet van social media niet altijd de hoogste prioriteit. Zonde, want deze communicatiekanalen zijn in dit digitale tijdperk onmisbaar en de invloed van online recensies is groot. Samen met specialist Lydia van den Brink zetten de leden van de SRA-Branche-expertgroep Horeca de belangrijkste kansen en valkuilen van social media op een rij.
Als horecaondernemer kunt u tegen complexe zaken aanlopen als het om uw facturen gaat. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende btw-tarieven die u soms in één factuur moet verwerken. We geven u drie actuele tips.
De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar. Ook de omzetgroei van 6% was lager dan in 2017.
Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de horeca. De ervaring van de leden van de Branche-expertgroep Horeca is dat veel banken alleen tot financiering bereid zijn als sprake is van een duurzame strategie. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de horeca? Welke praktische tips zijn er om de duurzaamheid in de horeca te bevorderen?
Horecaondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, worden ook in 2019 fiscaal beloond. Dit blijkt uit de nieuwe Milieulijst en Energielijst, die onlangs zijn gepubliceerd.
De winstmarge is niet alleen interessant voor u als ondernemer, maar ook voor de Belastingdienst. Bij een boekenonderzoek wordt gekeken of de winstmarge overeenkomt met eerdere jaren en met die van andere horecaondernemers. Als deze afwijkt, gaan de alarmbellen rinkelen.
De horeca kent tal van arrangementen. Denk aan een activiteit met na afloop een borrel of diner. Een combinatie van diensten dus, met soms verschillende btw-tarieven. Welk btw-tarief dient u dan toe te passen?
Interessante trends en ontwikkelingen in uw branche? In samenwerking met onze kennispartners willen wij u hiervan graag op de hoogte houden.
De horeca groeit dankzij een 'gouden mix' van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echter een rem op de groei gaat zetten.
Interessante trends en ontwikkelingen in uw branche? In samenwerking met onze kennispartners willen wij u hiervan graag op de hoogte houden.
De horeca heeft ook in 2017 sterk geprofiteerd van de verbeterde koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8% en werd breed gedragen: het aandeel van horecaondernemers met een stabiele of hogere omzet steeg naar 71%. De winstontwikkeling was met 20% erg sterk (+18% in 2016) en ruim beter dan het mkb-gemiddelde (15,5%).
Ook werknemers in de horeca hebben recht op vakantie. Hoeveel vakantie men heeft, hangt af van het aantal gewerkte dagen.
Als u toegang biedt tot een recreatiepark of speeltuin, is het lage btw-tarief van 6% van toepassing. Maar geldt dit ook voor extra diensten zoals de verhuur van fietsen en trapkarren?
In de horeca is het normaal dat u af en toe eens een rondje weggeeft. Deze gratis drankjes zijn niet terug te vinden in uw dagomzet. Moet u deze consumpties daarom van de fiscus bijhouden in uw administratie?
Zijn fooien voor de horecaondernemer in de inkomstenbelasting eigenlijk belast? En hoe zit het met de btw, moet u ook btw over fooien afdragen?
Bij samenwerkingsverbanden tussen echtgenoten of partners geldt fiscaal het gebruikelijkheidscriterium. Dit criterium staat de samenwerking in de horeca echter meestal niet in de weg.
Exploiteert u een hotel, vakantiepark of camping, dan krijgt u te maken met toeristenbelasting. Dat geldt ook voor particulieren die hun woning of kamers tijdelijk verhuren. Maar wie is eigenlijk de belastingplichtige?
Biedt u als horeca-ondernemer kooktrainingen aan? Van eenmalig kookworkshop tot cursussen die zich over meerdere weken uitstrekken? Hoeveel btw u in rekening moet brengen hangt af van het doel van de kookcursus.
Het aantal nieuwe horecagelegenheden is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Om ondernemers met een bedrijf jonger dan drie jaar te helpen, voert de Belastingdienst de campagne ‘Een goede start is vooruitzien’. De Belastingdienst ziet dat vooral startende ondernemers moeite hebben met belastingzaken.
Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese privacywet bevat de regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Wat betekent de komst van de AVG voor u?
De Nederlandse horeca laat al een aantal jaar groei zien. De omzet neemt verder toe, in lijn met het herstel van de economie. Nederlanders en toeristen consumeren meer in de horeca en geven daarbij ook meer geld uit.
Interessante trends en ontwikkelingen in uw branche? In samenwerking met onze kennispartners willen wij u hiervan graag op de hoogte houden.
Heeft u een hotel en bedient u ook de zakelijke markt met voorzieningen als congressen, vergaderzalen, personeelsfeesten, seminars en bijeenkomsten. Met arrangementen en speciale acties kunt u de aantrekkingskracht van uw locatie verder bevorderen.
Als horecaondernemer bent u verplicht een administratie te voeren. Aan de hand hiervan moet de fiscus duidelijkheid krijgen over uw financiële verplichtingen. Bij een aantal van u schiet dat er nog wel eens bij in, bijvoorbeeld vanwege drukke werkzaamheden. Bij tekortkomingen in uw administratie kan de inspecteur u echter een informatiebeschikking opleggen.
Als uw zalenverhuur gepaard gaat met aanvullende diensten, kan dit gevolgen hebben voor de btw-aftrek. Welke zijn dat en onder welke voorwaarden?
Biedt u in uw horeca-gelegenheid of als cateraar een all-in prijs bij bijvoorbeeld een buffet of barbecue? Voor de gerechten en dranken betaalt men dan één vaste prijs. Maar hoe zit het met de btw en welk tarief moet u dan toepassen?
De horeca heeft in 2016 volop weten te profiteren van de aantrekkende economie en koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8,2 procent, ruim beter dan het mkb-gemiddelde van 7,4 procent. Dit betekende wel een lichte vertraging ten opzichte van 2015, toen de groei ruim 10 procent bedroeg, maar een verdubbeling ten opzichte van 2014.
De horeca mag weer meer klanten begroeten, maar de branche heeft moeite om daar voldoende goed geschoold personeel tegenover te stellen. Dat ligt deels aan het imago, zo blijkt uit de SRA-brancherapportage voor de Horeca, die binnenkort verschijnt.
Als uw terras op gemeentegrond staat, kan de gemeente hiervoor precariobelasting heffen. Maar wat nu als uw buurman veel minder betaalt dan u?
Menige zakelijke deal wordt afgesloten bij een goed diner. De kosten hiervan zijn aftrekbaar van de winst, dit jaar in sommige gevallen iets meer.
Bij een boekenonderzoek bij een horecaondernemer stelde de Belastingdienst vast dat de detailgegevens van bestellingen verwijderd waren uit de administratie. Alleen de totaalbedragen per bestelling, de datum van de bestelling, het tijdstip van verkoop en de betaalwijze waren nog te raadplegen. De Belastingdienst meende dat de ondernemer niet aan zijn wettelijke administratieverplichtingen had voldaan door de detailgegevens niet te bewaren.
De financiële gezondheid van de horeca is duidelijk verbeterd en de meeste bedrijven in de sector gaan uit van een sterke groei in 2017. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport '2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen'. Voor 2017 verwacht de branche een omzetgroei van 7,2% en een winststijging van 7,5%.
Uit de mkb-branchescan van SRA-BiZ blijkt dat voor u als horecaondernemer de omzet per fte in 2016 de meest kritische prestatie-indicator (kpi) is. Welke specifieke aandachtspunten en risico’s zijn daaraan verbonden? Wij zetten in deze branchewijzer de vier belangrijkste voor u op een rij: onderbetaling, ‘naming & shaming’, naleving van afspraken over overwerk en voorkomen van werkstress.
Wanneer u als horecaondernemer all-in arrangementen verkoopt, zijn alle btw-tarieven van toepassing. Het aanbieden van eten en drinken in een restaurant valt onder het 6%-tarief. De verkoop van alcoholhoudende dranken is belast met het hoge btw-tarief van 21%.
Het is weekend en het is druk in uw horecagelegenheid. Uw personeel maakt lange dagen maar zal ook moeten eten. Vaak wordt ontbijt, lunch en diner door uw personeel gegeten vanaf de kaart of vanuit ingrediënten die in uw keuken aanwezig zijn. Wel zo makkelijk, maar weet dat niet in alle gevallen onbelast gegeten kan worden.
Organiseert u een evenement waarbij u consumptiemunten verkoopt waarmee verschillende producten kunnen worden verkregen? Let dan op de btw.
U verricht diensten waarvoor uw afnemers vooraf moeten reserveren, zoals bijvoorbeeld in de horeca een hotelkamer. Uw afnemers doen een aanbetaling die u bij annulering niet terugbetaald krijgt. Bent u over deze aanbetaling dan btw verschuldigd?
Organiseert u een evenement waarbij consumptiemunten worden uitgereikt waarmee verschillende producten kunnen worden gekocht? Let dan op de BTW!
Het herstel in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf schakelt naar een hogere versnelling: in 2015 steeg de omzet gemiddeld met 5% (+4% in 2014). Vooral de bouw en de horeca deden het in dit opzicht goed. Verder zagen grotere bedrijven (met een omzet van meer dan 10 miljoen) de omzet relatief vaak groeien of in elk geval stabiliseren, net als de winst.
Wilt u per mail op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief.
accountenz, breda
Dorstseweg 14a
4854 NB Bavel
T 0161 43 15 99
E info@accountenzbreda.nl