Ook werknemers in de horeca hebben recht op vakantie. Hoeveel vakantie men heeft, hangt af van het aantal gewerkte dagen.
Voor werknemers is het minimum aantal vakantiedagen wettelijk geregeld. Dit aantal dagen bedraagt vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Werkt u dus bijvoorbeeld drie dagen per week, dan heeft u wettelijk recht op vier maal drie is twaalf vakantiedagen per jaar.
Veel bedrijfstakken hebben een cao afgesloten, waarin vaak meer vakantiedagen zijn geregeld. Dit is ook het geval in de horeca. Volgens deze afspraken in de horeca cao heeft u recht op één keer de overeengekomen arbeidsduur per week aan extra vakantiedagen. Werkt u dus fulltime, dan heeft u recht op één extra week vakantie. In totaal, wettelijk en bovenwettelijke vakantiedagen samen, dus vijf weken per jaar.
Degenen die onregelmatig en weinig werken, kunnen hun vakantiedagen ook uitbetaald krijgen. Men krijgt dan het loon inclusief vakantiedagen en vakantiegeld. Wie in die situatie vakantie opneemt, krijgt over die periode minder loon. De opgebouwde vakantiedagen zijn namelijk al uitbetaald.
Let op! Het uitbetalen van vakantiedagen wordt bijvoorbeeld toegepast bij nul-uren contracten.
Als vakantiedagen niet worden uitbetaald, bouwen ook degenen die onregelmatig en weinig werken gewoon vakantiedagen op. De berekening hiervoor in de horeca is 0,096 uren per gewerkt uur. Iemand in de horeca die bijvoorbeeld in een jaar 500 uren werkt, bouwt dus 500 x 0,096 = 48 uur vakantie op.
Degenen die niet onder een cao vallen, hebben in iedere geval recht op het wettelijk aantal vakantiedagen. Daarnaast kan in hun arbeidscontract overeen gekomen zijn dat er recht bestaat op meer dagen dan het aantal wettelijke vakantiedagen.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.