De horeca heeft vorig jaar weer groei laten zien en verder zijn horecaondernemers over het algemeen positiever gestemd dan in voorgaande jaren. Het grootste deel van hen voorziet geen afname van de investeringen en de werkgelegenheid in de branche. De sector presteert ongeveer in lijn met de rest van het mkb, zo blijkt uit het SRA Sectorrapport ‘Branches in Zicht 2015’.
Na een aantal zware jaren wist ruim de helft van de 30.000 horecabedrijven in 2014 de weg omhoog weer te vinden. Consumenten waren positiever over de toekomst en gaven de sector een duidelijke impuls. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) was dit vooral terug te zien in een toename van het aantal afgerekende consumpties en hotelovernachtingen. Prijsstijgingen speelden een beperkte rol.
De horeca liet in 2014 een omzetstijging van 4% zien. Daarmee presteerde de sector precies in lijn met het Nederlandse bedrijfsleven als geheel . Uitschieters waren hier de industrie (+13%) en de autosector (-1,1%). De winstgroei was in de horecabranche iets groter dan gemiddeld: +41% versus +32%.
Binnen de horeca liet ruim 64% van de ondernemers een gelijkblijvende of hogere omzet zien. In veruit de meeste gevallen ging het om een bescheiden toename van minder dan 10%. Ook bij de bedrijven met een omzetdaling ging het over het algemeen om een beperkte verandering. Bij de winstontwikkeling was het plaatje anders: bij bijna de helft van de bedrijven die de winst zagen stijgen, ging het om een toename van minimaal 50%.
Opvallend was verder de stijging van het eigen vermogen (+25,9%). Dit was de sterkste toename van alle sectoren en veel groter dan het gemiddelde in het mkb (+7,2%). Daarbij daalden de kortlopende schulden relatief sterk: -6,8%, versus een gemiddelde daling van 1,1% in het mkb.
Ondanks het herstel in de sector, maakt KHN zich nog zorgen over de horecabedrijven die in 2014 achterbleven, vooral buiten de grote steden. Lastenverlichting en een grotere innovatiekracht zijn volgens de branchevereniging nodig om de sector echt uit het dal te trekken.
SRA-BiZ beschikt over een groot aantal jaarrekeningen van Nederlandse mkb-bedrijven uit alle sectoren en regio’s en daarmee over een schat aan financiële bedrijfsinformatie, zoals kostentrends, omzetontwikkeling, voorraadveranderingen en winstgevendheid. Verder organiseren we regelmatig branchepanels, waarin externe specialisten ingaan op de actuele trends, kansen en bedreigingen en vooruitzichten voor een specifieke sector.
Op basis van analyses van al deze informatie maken we in het Sectorrapport Branches in Zicht de voornaamste financieel-economische trends en thema’s voor Nederlandse bedrijven inzichtelijk; zowel voor het mkb als geheel als voor de zeven belangrijkste sectoren (Industrie, Bouw, Automotive, Detailhandel, Logistiek, Horeca, Zorg).