In het algemeen
Alle giften met een zakelijk doel zijn aftrekbaar van de winst. Bijvoorbeeld door op uw website uw steun vermelden zou u marketingtechnisch een zakelijke doel na kunnen streven. Een zakelijk doel is gauw aangenomen.
Er gelden geen beperkingen zoals bij schenken met privé-geld. Daar wordt een drempel van 1% van het inkomen gehanteerd, waarboven de gift pas aftrekbaar wordt. Bovendien zijn giften boven 10% van uw inkomen niet aftrekbaar.
Maakt u er daarentegen een periodieke gift van in privé, geniet u volledige aftrek. Vereist is dat voor minimaal 5 jaar regelmatig geschonken wordt. E.e.a. kan eenvoudig worden vastgelegd in een onderhandse akte.
Hier vind u een modeovereenkomst van een onderhandse akte die u zelf kunt gebruiken om een periodieke gift vast te leggen.
Hier vind u een modelovereenkomst om een betalingsvolmacht (automatische afschrijving) vast te leggen.
Aan werknemers
Wilt u werknemers die zich inzetten voor een goed doel steunen? Als de werkkostenregeling al is ingevoerd in uw onderneming, mag u de vergoeding onderbrengen in de vrije ruimte. Op die manier is de vergoeding voor de werknemer in ieder geval onbelast. Uw onderneming is geen 80% eindheffing verschuldigd, zolang u op jaarbasis de vrije ruimte van 1,5% van de fiscale loonsom niet overschrijdt.
Onder de huidige loonregeling kunt u belastingvrij een financiële bijdrage doen aan een team dat meedoet aan bijvoorbeeld de Roparun of Alpe d’HuZes. U zou ook kunnen ondersteunen door het geven ‘in natura’, bijvoorbeeld het vervoer, maaltijden, verblijf en/of bijzonder verlof.
Geef geen vergoeding aan een uw individuele werknemer. U moet wellicht loonbelasting betalen bij een minder dan bijkomstig zakelijk karakter. Dit is moeilijk vast te stellen.
Twijfelt u wat te doen? Bel ons gerust voor overleg.