Belastingplichtigen doen er verstandig aan om cryptovaluta die ze nog niet eerder in hun aangiftes hadden opgenomen, alsnog aan te geven. U kunt hiervoor gebruikmaken van de inkeerregeling. Doet u dit niet, dan loopt u het risico op een boete.
Fiscus krijgt inzage
Er is een nieuwe EU-richtlijn inzake gegevensuitwisseling, waarmee de fiscus straks mag meekijken in de boekhouding van cryptobedrijven.
Box 3
In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Ook beleggingen in cryptovaluta moeten hier worden opgegeven.
Alsnog aangeven
Belastingplichtigen die (een deel van hun) vermogen niet hebben opgegeven, kunnen gebruikmaken van de inkeerregeling. U geeft dan zelf aan dat u een bepaald vermogen zoals cryptovaluta - al dan niet opzettelijk - hebt verzwegen. U moet de verschuldigde belasting uiteraard alsnog betalen, plus rente.
Boete
Geeft u inkomen of vermogen aan dat u meer dan twee jaar geleden al had moeten aangeven, dan krijgt u altijd een boete. Dat geldt ook als het gaat om inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) of uit sparen en beleggen (box 3). De boete is wel lager, omdat u alsnog vrijwillig aangifte hebt gedaan.
Let op!
Heeft u vermogen in de vorm van cryptovaluta de afgelopen jaren niet opgegeven in uw aangifte? Doe dit dan nu alsnog. U voorkomt hiermee een hoge boete.
Hoe corrigeren?
U kunt op uw aangifte terugkomen zolang deze nog niet definitief vaststaat. Is dit wel het geval, dan kunt u het formulier 'Melding vrijwillige verbetering' gebruiken. U vindt dit op de site van de Belastingdienst.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.