Als uw auto in de bijtelling te duur wordt, wilt u deze wellicht overnemen in privé. Maar kan dat zomaar en maakt het nog wat uit of u een eenmanszaak heeft of een bv?
De meeste ondernemers zetten een nieuwe auto op de zaak. De kosten zijn dan aftrekbaar, op de bekende bijtelling na. De bijtelling is echter gekoppeld aan de catalogusprijs in het jaar van aanschaf. Naarmate de auto ouder wordt, wordt de bijtelling fiscaal minder interessant. U zou dan de auto wellicht liever in privé rijden en zakelijke kilometers declareren.
Ondernemers van wie de winst belast wordt in de inkomstenbelasting, kunnen hun auto van de zaak echter niet zomaar naar privé halen. De auto blijft dus op de zaak staan en u blijft de bijtelling voor uw kiezen krijgen.
Let op! Naar privé halen is dus bij de ondernemer wiens winst in de IB valt, alleen mogelijk bij een zogenaamde bijzondere omstandigheid. Bijvoorbeeld dat de wetgeving zodanig verandert dat u, had u dit van tevoren geweten, de auto niet op de zaak had gezet. U moet dit desgevraagd aannemelijk kunnen maken.
Tip: Rijdt u de zakenauto niet meer zakelijk, dan bent u zelfs verplicht de auto over te brengen naar privé.
Koopt u een andere auto, dan kunt u er wel voor kiezen deze in privé te rijden en niet op de zaak te zetten.
Wilt u als dga de auto overnemen in privé, dan kan dit wel. U bent fiscaal namelijk gewoon werknemer en kunt dus de auto voor een reële prijs van de bv overnemen. Ga bijvoorbeeld op internet na wat een reële prijs is voor uw auto, dat voorkomt discussie met de inspecteur.
Heeft u vragen over het naar privé halen van de auto van de zaak, neem dan contact met ons op.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.