Voor het vaststellen van de WOZ-waarde van bedrijfspanden, maken gemeentes vaak gebruik van zogenaamde taxatiewijzers. Wees daarbij alert dat de gemeente deze wel goed toepast.
Wettelijk is bepaald dat de WOZ-waarde van een bedrijfsgebouw gelijk is aan de vervangingswaarde als deze hoger is dan de prijs bij verkoop. De vervangingswaarde van een bedrijfspand is de waarde van de grond plus die van de opstallen.
Bij het berekenen van de vervangingswaarde kunnen gemeentes taxatiewijzers gebruiken. Deze bevatten kengetallen van diverse bedrijfsgebouwen. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de technische en functionele veroudering van het pand.
Onlangs werd een zaak voor de rechtbank Rotterdam uitgevochten waarbij de WOZ-waarde van een crematorium ter discussie stond. Dit ondanks het feit dat bij de waardebepaling gebruik was gemaakt van de taxatiewijzer voor crematoria.
Voor de rechter bleek dat de taxatiewijzer geen restwaardes voor crematoria bevatte. Wel waren er gegevens inzake de bouwkosten aanwezig, maar dat vond de rechtbank onvoldoende onderbouwing voor de restwaarde. In deze zaak werd de WOZ-waarde € 156.000 lager vastgesteld, omdat de rechter vond dat restwaarde van het crematorium te hoog was vastgesteld.
Uit de rechtszaak blijkt ook dat taxatiewijzers uitgaan van schattingen; in deze zaak bijvoorbeeld over de gebruikperiode en de restwaarde van het crematorium.
Let op!De bewijslast dat een WOZ-waarde juist is vastgesteld, ligt bij de gemeente. U kunt de WOZ-waarde dus met succes aanvechten als deze onvoldoende is onderbouwd.
Heeft u vragen over de WOZ-waarde van uw bedrijfspand? Wij helpen u graag verder.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.