Heeft u een familiebedrijf en wilt u dit overdragen aan een van uw kinderen? Om uw kind op weg te helpen, wordt indien mogelijk, overgedragen tegen een lagere waarde dan de vrije verkoopwaarde van het bedrijf.
Het is echter niet uw bedoeling dat de opvolger het bedrijf vervolgens alsnog verkoopt en de winst in eigen zak steekt. Dat is voor u, maar ook voor de andere kinderen of de erfgenamen vervelend. Hoe voorkomt u nou dat het bedrijf na een overdracht binnen de familie, alsnog snel met winst wordt verkocht?
Het is verstandig om de methode voor de waardebepaling van het bedrijf vooraf vast te leggen. Denk dan niet alleen aan de waardebepaling voor de overdracht binnen de familie, maar ook aan de waardebepaling bij een vrije verkoop aan derden.
U voorkomt problemen door in de eigendomsoverdracht een meerwaardeclausule opnemen. De bedrijfsopvolger wordt dan verplicht om de winst te delen met u, met uw andere kinderen en/of met uw erfgenamen.
U kunt zelf bepaalde voorwaarden stellen aan een de meerwaardeclausule, bijvoorbeeld een specifieke tijdsduur. Als het bedrijf binnen die periode wordt vervreemd, is de bedrijfsopvolger/verkoper bijvoorbeeld verplicht (een percentage van) het verschil tussen de waarde waarvoor hij het bedrijf heeft verkregen en de verkoopwaarde, te delen. U kunt ook overigens ook bepalen dat het bedrijf eerst te koop moet worden aangeboden aan de andere erfgenamen.
U doet er goed aan de afspraken en voorwaarden zo duidelijk mogelijk op te laten schrijven. Daarmee voorkomt u vervelende discussies en lange juridische procedures. Win advies in bij deskundigen als u de afspraken gaat opstellen.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.