De horeca is over een breed front keihard geraakt door de coronacrisis en de daaropvolgende lockdownmaatregelen. Veel bedrijven hielden de deuren noodgedwongen gesloten en het regende annuleringen, terwijl nieuwe reserveringen uitbleven. Ook nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, blijft de anderhalvemeterregel de bezetting drukken, net als de beperkingen voor het internationale toerisme. Tegelijkertijd heeft een deel van de horeca voordeel van de binnenlandse toeristenstroom. De specialisten van de Branche-expertgroep Horeca en First Mate Consultancy & Concepts gingen in gesprek over de gevolgen van de crisis op drie deelsectoren: 1) Restaurants, 2) Hotels en 3) Leisure (vakantieparken en campings).
De horeca werd als eerste en zwaarste getroffen door de coronapandemie. In de eerste vijf maanden van 2020 kwam het aantal faillissementen in de branche uit op 147, tegen 200 in heel 2019 (CBS). Experts waarschuwen echter: de grootste klap moet nog komen. Naar verwachting zal maar liefst 35-40% van de horecabedrijven aan het eind van het jaar zijn omgevallen. De deelsectoren van de horeca worden daarbij niet allemaal even hard en op dezelfde manier geraakt. Waar alle ondernemers die afhankelijk zijn van evenementen, feesten en partijen, internationale toeristen en de zakelijke markt in zwaar weer blijven hangen, kunnen onder meer vakantieparken en sommige restaurants profiteren van de groei van het binnenlandse toerisme. Het is daarom van belang om per deelsector te inventariseren wat de impact van de coronacrisis is en wat de belangrijkste leerpunten zijn voor de toekomst.
Klik hier voor onze nieuwsbrief