De Belastingdienst heeft op 17 maart haar eerdere uitspraken inzake een vrijstelling voor personeelsfeesten weer ingetrokken. Dit betekent dat het hapje, het lopende buffet, de drankjes, de reiskosten en eventuele overnachtingskosten toch over het algemeen niet buiten de heffing zullen blijven.
In februari heeft de Belastingdienst tijdens een live-uitzending op internet (webinar) aangegeven dat een personeelsfeest op een externe locatie dat plaatsvindt aansluitend op een studiedag onder de vrijstelling kan vallen met betrekking tot de reis- en verblijfkosten. De Belastingdienst vertelde daarbij dat het hapje, het lopende buffet en de drankjes, maar ook de reiskosten en eventuele overnachtingskosten dan buiten de heffing kunnen blijven. Alleen een eventueel optreden van een artiest zou loon vormen, aldus de Belastingdienst.
Op 17 maart heeft de Belastingdienst op haar website de veelgestelde vragen en antwoorden inzake de werkkostenregeling geactualiseerd. Hierbij komt de Belastingdienst terug op het tijdens het webinar gegeven antwoord inzake een feest na een studiedag.
Als u een studiedag op een externe locatie organiseert met aansluitend een personeelsfeest dan geldt volgens de Belastingdienst het volgende.
De invulling van het programma is doorslaggevend bij de beoordeling van het karakter en of u dit onbelast kunt doen. Studiedagen zijn gericht vrijgesteld. De lunch en de reiskosten maken daarvan deel uit en kunt u daarom ook onbelast verstrekken.
Het personeelsfeest is zonder meer een aparte activiteit en heeft vooral een consumptief karakter. De kosten van dit feest zijn loon voor uw werknemers. U kunt dit loon ook aanwijzen in de vrije ruimte. Het gaat hierbij om de kosten voor het lopende buffet, het optreden van de beroemde artiest en eventuele andere consumpties.
Helaas kan een personeelsfeest na een studiedag op een externe locatie over het algemeen dus toch niet onder een gerichte vrijstelling vallen. Dit is anders als u het personeelsfeest op uw eigen locatie organiseert. In dat geval kan dit personeelsfeest onbelast plaatsvinden. Nuttigen uw personeelsleden echter tijdens het feest ook een maaltijd, dan moet u € 3,20 per maaltijd tot het loon. U kunt dit loon echter ook aanwijzen in de vrije ruimte.
Uit de vragen en antwoorden van de Belastingdienst kan worden opgemaakt dat de Belastingdienst van mening is dat personeelsevenementen over het algemeen vooral een consumptief karakter hebben en daarom onbelast zijn. Een personeelsreis om het bedrijfsjubileum te vieren, een skivakantie om de samenwerking tussen uw werknemers te bevorderen, een teamuitje met partners van de werknemers, een middagje paintballen en een nieuwjaarsbijeenkomst vormen allemaal belast loon dat u naar keuze kunt aanwijzen in de vrije ruimte, aldus de Belastingdienst.
Het personeelsevenement is wel vrijgesteld als het zakelijke karakter overheerst. Denk hierbij aan een zakelijk evenement voor uw zakenrelaties waaraan ook uw werknemers deelnemen of een seminar dat wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Ook een ontbijtsessie voor uw werknemers op een externe locatie is gericht vrijgesteld als de onbijtsessie vooral een zakelijke karakter heeft.
bron: SRA-Nieuwsbank - 18-03-2015
Bel 0161 - 43 15 99 of mail info@accountenzbreda.nl. U kunt ook uw gegevens achterlaten. U hoort dan binnen één werkdag van ons.
Betaalt u te veel belasting? Of loopt u juist risico op een boete of naheffing? Ontdek nu gratis en vrijblijvend uw fiscale kansen en risico's!