Stel dat de zoon of dochter van één van uw betere werknemers wil gaan studeren, maar uw werknemer de extra kosten nauwelijks kan ophoesten. Hoe kunt u als werkgever de helpende hand bieden?
Studeren is duur en dat wordt de komende jaren echt niet veel beter. Als een kind van één van uw werknemers wil gaan studeren, is het dus maar de vraag of dit financieel gezien wel lukt. Wat nu als u de helpende hand toesteekt? En hoe kunt u dat het beste doen?
De rechter heeft in het verleden beslist dat een studietoelage die u verstrekt aan een kind van een werknemer, belast is bij het kind zelf. Dit pakt in de meeste gevallen gunstig uit, want veelal betaalt een studerend kind veel minder belasting dan wanneer u de toelage via uw werknemer zou verstrekken.
Let op! Een studietoelage aan een kind van een werknemer is belast bij het kind zelf.
Dit komt omdat ook het kind van uw werknemer gewoon recht heeft op de algemene heffingskorting, die in 2018 maximaal €2.265 bedraagt. Aangezien het tarief van de eerste belastingschijf dit jaar 36,55% is, betaal je bij een gering inkomen over de eerste €6.197 per saldo geen belasting.
Het in dus meestal ongunstig om een tegemoetkoming in de studiekosten via het loon van de werknemer uit te betalen. Dan zal de tegemoetkoming namelijk al snel belast worden tegen een tarief van 40,85% of meer.
Tip: Komt het vaker voor dat u studerende kinderen van uw personeel financieel de helpende hand biedt, overweeg dan een studiefonds op te richten. De bijdragen hieraan zijn gewoon aftrekbaar van de winst.
Overweegt u als werkgever om een studietoelage aan kinderen van uw werknemers te verstrekken? Dan adviseren wij graag welke optie voor u het meest geschikt is.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.