De nieuwe meetmethode die gebruikt wordt ter bepaling van de CO2-uitstoot door auto’s, leidt tot een fors hogere bpm. Dit stellen de organisaties RAI en BOVAG, op basis van een onderzoek door KPMG.
De nieuwe meetmethode ter vaststelling van de CO2-uitstoot, vervangt vanaf 2017 langzaam de oude meetmethode. De nieuwe methode zou de CO2-uitstoot nauwkeuriger vaststellen.
De nieuwe methode zou niet tot een hogere bpm leiden, maar genoemde organisaties stellen dat dit wel het geval is. Vanaf 1 juli van dit jaar zouden de bpm-tabellen worden aangepast aan de nieuwe methode, zodat per saldo geen hogere bpm zou resulteren. RAI en BOVAG stellen dat er alleen al tot 1 juli 2020 een hogere bpm-opbrengst is van € 600 miljoen en dat ook na 1 juli van dat jaar per auto meer wordt betaald dan nu.
Volgens het ministerie van Financiën is de hogere opbrengst het gevolg van de aanschaf van grotere en meer vervuilende auto’s. Het ministerie bestrijdt dat de hogere bpm veroorzaakt wordt door de nieuwe meetmethode.
RAI en BOVAG eisen echter compensatie voor de automobilist. Ze stellen dat er een onterecht extra meeropbrengst van honderden miljoenen over de ruggen van de automobilist wordt geïnd aan bpm.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.