De door u betaalde buitenlandse btw vraagt u terug door een verzoek in te dienen op een speciale internetsite van de Belastingdienst. Btw terugvragen uit een ander EU-land kan als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
Let op! Heeft u een ontheffing van administratieve verplichtingen in Nederland dan kunt u geen btw terugvragen uit een ander EU-land. Hetzelfde geldt als u onder de landbouwregeling valt (tenzij u voldoet aan de voorwaarden voor de teruggaafregeling van agrarische goederen).
Een teruggaafverzoek na afloop van een kalenderjaar kan al bij een terug te vragen btw-bedrag van ten minste € 50. Het btw-bedrag moet minimaal € 400 zijn als het gaat om een verzoek per kwartaal tijdens het kalenderjaar. Komt het btw-bedrag onder deze drempels, dan is het aan het EU-land of uw verzoek wel of niet in behandeling wordt genomen.
Wilt u de in 2015 in het buitenland betaalde btw terugvragen dan moet uw verzoek hiervoor binnen zijn vóór 1 oktober 2016. Bent u te laat dan kan het andere EU-land uw teruggaafverzoek weigeren. De Belastingdienst verzoekt ondernemers om niet tot eind september te wachten met het teruggaafverzoek voor buitenlandse btw. Hoe meer ondernemers wachten tot september, hoe groter immers de kans dat de internetsite overbelast raakt en u niet kunt inloggen.
Voor het terugvragen van btw uit EU-landen heeft u speciale inloggegevens nodig. Heeft u deze nog niet dan kunt u de inloggegevens eenmalig aanvragen. U ontvangt deze dan van de Belastingdienst binnen vier weken na uw aanvraag. Vraag deze inloggegevens daarom zo snel mogelijk aan.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.