Bij een no deal bent u over een levering aan een zakelijke afnemer in het VK geen btw in Nederland verschuldigd. In plaats van een 'intracommunautaire levering' (wanneer u vanuit Nederland goederen naar ondernemers in andere EU-landen exporteert) heeft u dan met export naar een niet-EU-land te maken. Afhankelijk van de leveringscondities geeft u of uw afnemer de btw aan in het VK. Als u direct aan consumenten verkoopt, mag u nu tot de drempel van € 80.197 in Nederland btw afdragen. Na een no deal wordt de btw altijd in het VK geheven. Ook hierbij bepalen de leveringscondities wie de btw verschuldigd is. Houd hiermee rekening met uw verkoopvoorwaarden!
Als u goederen uit het VK importeert, geeft u nu in Nederland een intracommunautaire verwerving aan. Na de Brexit moet u de btw bij de douane aangeven en betalen.. U kunt dit voorkomen door een zogenaamde artikel 23-vergunning aan te vragen. U hoeft de btw dan niet bij de grens te betalen, maar u kunt deze dan verleggen naar uw btw-aangifte.
Let op!Bedenk bij goederenleveringen van of naar het VK dat er douanerechten verschuldigd kunnen zijn, en dat douaneformaliteiten nodig zullen zijn!
Diensten zijn in de regel belast in het land van de afnemer. Als u een dienst uit het VK afneemt, moet u dit dus aangeven in uw btw-aangifte. Verricht u diensten in het VK dan zal de dienst aldaar belast zijn. Afhankelijk van de toekomstige regels in het VK zult u zich daar mogelijk moeten registreren voor de btw.
Tip!U hebt vaak een EORI-nummer nodig om zaken te doen met ondernemers buiten de EU. Heeft u al een EORI-nummeraangevraagd? Ga ook na of u in staat bent om douanezaken af te (laten) wikkelen.
U bespaart tijd, verhoogt uw omzet en voorkomt boetes. Uw boekhouding en jaarrekening uitbesteden aan een accountant is vaak voordeliger dan zelf doen en laten controleren.
U betaalt zo min mogelijk belasting en loopt geen fiscale risico´s. Het inwinnen van fiscaal advies levert in 4 van de 5 situaties financiële voordelen op.